RU UA EN
Главная  -  Лечение  -  Карієс

Карієс

Лікування карієсу - що може бути звичніше й банальніше для досвідченого лікаря-стоматолога? Однак, це - помилка. Разом з накопиченим досвідом приходить розуміння, що кожна робота індивідуальна, а вдосконалювати свої знання та навички потрібно постійно.

Пломбування зубів у нашій клініці проводиться з використанням сучасних композитних матеріалів, які мають достатню міцність, щоб витримувати навантаження в процесі жування, і, крім того, за кольором та прозорістю не відрізняються від емалі природних зубів. Ми досягаємо чудового косметичного ефекту при мінімальному препаруванні тканин власних зубів, це дозволяє зберегти отриманий результат протягом тривалого часу, практично крім появи вторинного карієсу.

Карієс зубів - захворювання, що характеризується прогресуючим руйнуванням твердих тканин зуба і подальшим формуванням дефектів у вигляді порожнини.
 
Збудник-стрептокок мутанс, що накопичується на поверхні емалі у вигляді м'якого зубного нальоту.

Несприятливі фактори, що сприяють розвитку карієсу зубів :
• Незадовільний догляд за зубами;
• Дефіцит надходження в організм кальцію, фосфору, фтору та інших мікроелементів;
• Надмірне споживання сахарози і солодощів.

В залежності від глибини ураження зуба,  розрізняють 4 стадії карієсу :

1. Карієс в стадії плями
Карієс у стадії плями може виявлятися тільки появою білястої плями на самому зубі і може залишатися тривалий час в стабільній формі без змін.

2. Поверхневий карієс
Поверхневий карієс супроводжується руйнуванням зуба в межах зубної емалі і появою невеликий чутливості на гаряче і холодне.

3. Середній  карієс
Середній карієс характеризується руйнуванням зуба в межах зубної емалі та дентину і появою чіткої чутливості на солодке, холодне, гаряче. Біль в цьому випадку проходить дуже швидко.

4. Глибокий карієс
 Глибокий карієс - ураження тканин зуба близько розташованих до нерва. Каріозна порожнина глибока, часто з нависаючими краями емалі, заповнена забарвленим і розм'якшеним дентином. Виявляється сильним болем на подразники (холодне, гаряче і т.д.).

Сучасні уявлення про виникнення карієсу зубів передбачають кілька груп карієсогенних факторів: 

Карієсогенні фактори загального характеру:
-Неповноцінне харчування і питна вода.
-Хвороби і порушення функціонального стану внутрішніх органів.
-Соматичні захворювання, зрушення у функціональному стані органів і систем в період формування і дозрівання тканин зуба.
-Екстремальні впливи.

Карієсогенні  фактори  місцевого характеру:
-Зубні відкладення, зубна бляшка і зубний наліт, що рясніють мікроорганізмами, вуглеводні липкі харчові залишки в порожнині рота.
-Мікрофлора.
-Порушення складу і властивостей ротової рідини.

Стійкість зубів до карієсу, або карієсрезистентність, забезпечується:
• хімічним складом і структурою емалі і інших тканин зуба;
• оптимальним хімічним складом слини і мінералізуючою її активністю;
• достатньою кількістю ротової рідини;
• низьким рівнем проникності емалі зуба;
• хорошим жувальним навантаженням і самоочищенням поверхні зубів;
• властивостями зубного нальоту;
• хорошою гігієною порожнини рота;
• особливостями дієти;
• правильним формуванням зачатків і розвитком зубних тканин;
• своєчасним і повноцінним дозріванням емалі після прорізування зуба;
• специфічними і неспецифічними чинниками захисту порожнини рота.

Сприйнятливості зубів до карієсу, або карієссприйнятливості, сприяють:
• неповноцінне дозрівання емалі;
• дієта з дефіцитом білків, макро- і мікроелементів, надлишком вуглеводів;
• вода з недостатньою кількістю фтору;
• склад ротової рідини, її концентрація, в'язкість, кількість і швидкість витікання;
• біохімічний склад твердих тканин зуба, який визначає перебіг карієсу, так як щільна структура при мінімальних просторах кристалічної решітки уповільнює перебіг карієсу і навпаки;
• стан судинно-нервового пучка;
• функціональний стан органів та систем організму в період формування і дозрівання тканин зуба;
• неправильний розвиток зуба внаслідок загальних соматичних захворювань.

Як впливає неповноцінне харчування на розвиток карієсу ?
Значна карієсогенна дія відзначається при надлишку вуглеводів в їжі, дефіциті в ній мінеральних речовин і мікроелементів, м'якій консистенції їжі. Численними клінічними спостереженнями була відзначена значна поширеність карієсу у людей, які вживали значну кількість вуглеводів. Особливо це було виражено при вживанні легкозасвоюваних вуглеводів - сахарози і глюкози. Найбільш несприятливу дію вони мають у дитячому віці, коли тверді тканини зубів мінералізовані ще не повністю.

Які легкозасвоювані вуглеводи мають найбільш виражену карієсогенну дію?
Карієсогенну дію надлишку легкозасвоюваних вуглеводів у харчуванні було підтверджено цілим рядом експериментів зі створення моделей карієсу у тварин. При цьому було виявлено, що найбільший карієсогенний ефект дає сахароза, у меншій мірі - глюкоза і потім інші вуглеводи. Карієсогенна дія вуглеводів найбільше виявляється при їхньому безпосередньому контакті з твердими тканинами зубів в порожнині рота.

Чи впливає на виникнення карієсу недостатнє надходження в організм кальцію?
Недостатнє надходження в організм кальцію (менше 0,5г на добу) з продуктами харчування (особливо молочними) може призвести до розвитку карієсу. Особливо потрібно пам'ятати про це вагітним жінкам, оскільки у них потребу в кальції зростає.

Які важливі компоненти харчування впливають на мінеральний обмін твердих тканин зубів?
Важливим компонентом харчування є також мінеральні речовини, особливо кальцій, фосфор, фтор та ін. Кальцій і фосфор - основні мінеральні компоненти зубних тканин, а фосфор також стимулює кісткоутворення. Необхідно пам'ятати про те, що надлишок фосфору і жирів пригнічує засвоєння кальцію організмом, а надлишок білків і магнію активізує його. Найбільш збалансованими за мінеральним складом для засвоєння кальцію є молоко і молочні продукти. Вміст кальцію в молоці становить приблизно 120 мг%, сирі - 135 мг%. Щоденна потреба в кальції становить 400-500 мг і її можна задовольнити за рахунок водорозчинних його сполук, які містяться в молоці і молочних продуктах (краще засвоюються кисломолочні продукти), рибі, яйцях і деяких рослинних продуктах (хлібні злаки, горох, квасоля, боби і ін). Оптимальне співвідношення кальцію і фосфору становить 1:1,15 у зернових і м'ясних продуктах, воно досягає від 1:8 - в хлібі і до 1:21 - в яловичині. У овочах і фруктах це співвідношення дещо інше -1:0,5-0,7, тому рекомендується більше включати їх в раціон. Доцільно поєднувати харчові продукти з різним вмістом мінеральних солей, наприклад, до м'яса і риби, багатих фосфором, додавати гарнір з овочів, багатих кальцієм. 

Чи впливає питна вода на виникнення карієсу зубів?
Епідеміологічними дослідженнями виявлена висока поширеність карієсу у людей, які вживають воду з недостатнім (менше 0,8 мг / л) вмістом фтору. Ця залежність виявляється досить чітко і підтверджується даними про незначну поширеності карієсу в місцевостях з оптимальним вмістом фтору у питній воді (1-1,5 мг / л), а також сприятливим каріеспрофілактичним впливом фтору, додатково введеного в питну воду або організм у вигляді різних хімічних сполук.

Чи впливає мікроелементний склад питної води на виникнення карієсу зубів?
Певну роль у виникненні карієсу грають і деякі мікроелементи, надлишок яких (селен) або недостатність (ванадій, залізо, мідь, цинк) в питній воді можуть спровокувати його виникнення.

Як впливає консистенція їжі на виникнення карієсу зубів?
Певний вплив на виникнення карієсу зубів має і консистенція їжі. Сучасна ретельно кулінарно оброблена м'яка їжа не потребує інтенсивної механічної переробки зубами, які при цьому врятовані від необхідного фізіологічного навантаження. М'які частинки такої їжі накопичуються в ретенційних пунктах зубів (ямках, фісурах), що робить останні сприйнятливими до виникнення карієсу.

Яка роль залишків їжі у розвитку карієсу зубів?
Залишки їжі, які скупчуються на зубах і в міжзубних проміжках, мають виражену карієсогенну дію. Затримуючись і накопичуючись в ретенційних ділянках, вони є живильним середовищем і матеріалом, з якого мікроорганізмами можуть бути утворені кислоти. Найбільш важливе значення в цьому відношенні мають легкозасвоювані вуглеводи, особливо сахароза і глюкоза. Вуглеводні харчові залишки дуже легко трансформуються не тільки на кислоти, але і в декстрани, левани, які відіграють значну роль в утворенні зубної бляшки і в її прикріпленні до поверхні зубів. Досить значна товщина харчових залишків перешкоджає також проникненню через них складових частин буферної системи слини, що додатково створює умови для накопичення під ними кислот.

Які фактори визначають порушення резистентності зубних тканин?

Це неповноцінна структура твердих тканин зуба, хімічний склад тканин зубів, несприятливий генетичний код, тобто спадковість.


2015-08-27. Трі-Ніті. Всі права захищені.
Копіювання матеріалів тільки з зворотнім лінком